O jee, de wereld vergaat pas in 2208 en niet 2012!
Door: Peter Toonen

Op maandagochtend 26 oktober 2009 publiceerde de Nederlandse ochtendkrant De Telegraaf in het Binnenland katern een artikel onder de kop 'Wereld vergaat pas in 2208'. Hierin werd verteld dat er een rekenfoutje zit in de vaststelling van de einddatum van 'de' Maya kalender: hij eindigt niet op 21 december 2012, maar op 21 december 2208.
 
De Telegraaf baseerde dit artikel op een publicatie van Maarten Keulemans in het november nummer van het populairwetenschappelijke tijdschrift NWT (natuurwetenschap & techniek), met de titel Balen: '2012' is pas over twee eeuwen. De kern van deze stelling is afkomstig van de Duitse wetenschapper Andreas Fuls die na veel rekenwerk tot deze conclusie kwam. Opvallend was dat dit bericht meteen het hele internet overvloog en daar ook werd overgenomen door de gehele Nederlandse pers, zodat je het in de loop van de ochtend kon vinden bij bijvoorbeeld De Volkskrant, Elsevier, en ook RTL Nieuws en het NOS journaal.
Ik werd als 'Maya kalender deskundige' die dag bestookt met e-mails met vragen over dit onderwerp en heb zelfs een kort radio interview hierover gegeven op de landelijke popzender Radio 538.
Interessant is dat het bovenstaande bericht dat de Maya kalender in 2208 eindigt absoluut nergens anders te vinden was op het internet, dan op Nederlandstalige weblogs, webforums en websites. Wel heeft die dag iemand de Engelstalige Wikipedia aangevuld met het bovenstaande 'nieuws' als absoluut wetenschappelijk feit, met een verwijzing naar het NWT magazine als bron...(!). Hoe betrouwbaar is Wikipedia vraag ik me dan af?
 
Zowel het Telegraaf artikel als dat in NWT bevatten verschillende onjuistheden en onvolledigheden, en het is volgens mij maar zeer de vraag of het bewijs dat de kalender niet in 2012, maar in 2208 eindigt, klopt. Overigens heeft de bovengenoemde Duitse onderzoeker het niet over 2208, maar over 21 december 2220. In NWT lezen we dat hij vertelt over een verschuiving van 208 jaar tov 2012 (vier Maya en Azteekse 'kalenderrondes' van 52 jaar), en de Telegraaf heeft dat kennelijk niet goed gelezen, en er 2208 van gemaakt, waarna het halve web, inclusief de 'officiële' landelijke pers dit klakkeloos heeft overgenomen. Bovendien werd er de alarmerende mededeling aan verbonden dat dan de wereld vergaat, een conclusie die niet door Fuls noch door de Maya's wordt gedeeld. Tja, hoe maak je een hype? We konden het op 26 oktober 2009 een keertje 'live' meemaken.
 
Mag ik ook wat voorspellingen doen? De wereld vergaat niet in 2012, en ook niet in 2208 of 2220. En nog eentje: er zullen meer berichten verschijnen in de komende jaren die een andere einddatum aangeven als 2012, naast de vele doemscenario's die daar aan verbonden zullen zijn.
 
Wat meer weten?
Eerst dit: de Maya kalender eindigt niet in 2012, want hij gaat daarna gewoon door.
Op 21 december 2012 eindigt de huidige Lange Telling kalender, één van de zeventien (en niet vier zoals in NWT wordt gezegd) kalenders van de Maya's, en begint er een nieuwe cyclus, een cyclus van dertien baktuns, dertien periodes van elk 144.000 dagen (bijna vier eeuwen), die begonnen op 11 augustus 3114 v. C.
 
Dan dit: er zijn in de afgelopen eeuw al tientallen verschillende correlatie datums bedacht of ontwikkeld om het juiste begin (en daarmee het einde) van de Lange Telling om te rekenen naar onze Gregoriaanse kalender telling. De algemeen erkende 'winnaar' is die van het archeologen trio Goodman, Martínez en Goodman geworden, die de 'GMT-correlatie' wordt genoemd. Een andere bekende is de Lounsbury correlatie, die hier twee dagen van af wijkt (13 aug. 3114 v.C.), en sommigen hebben het over 3113 v.C. omdat ze het jaar nul van de Gregoriaanse kalender niet meerekenen.
In het kort zijn deze datums gebaseerd op het combineren van de gegevens op Maya steles (grote stenen) met afbeeldingen van kalenders en koolstof-14 dateringen, en deze vervolgens te verifiëren aan de hand van nu bekende kalendertellingen en astronomische gegevens. En dat bleek tot een zeer betrouwbare uitkomst te leiden.
Fuls bewandelde een andere weg; hij ging gegevens in de Dresden Codex (één van de paar overgebleven Maya geschriften) vergelijken met astronomische gebeurtenissen. Naast Fuls wil ik hier ook wat ruimte bieden aan Luuk Buursen, die mij al tien jaar geleden opbelde met de mededeling dat iedereen er naast zat en volgens hem de Lange Telling eindigt op 4/5 mei 2040. Hij heeft onlangs opnieuw zijn bevindingen naar bekende 'mayanisten' gestuurd, en ik ben benieuwd naar hun antwoord. Meer info hierover kun je vinden op de aan te bevelen sympathieke weblog van Mike Geubel.
Daarnaast zijn steeds meer Maya kalender liefhebbers op de hoogte van het werk van de Zweedse bioloog dr. Carl Johan Calleman, die stelt dat de Maya kalender eindigt op 28 oktober 2011.
Je merkt het al: zonder het te hebben over de betekenis van '2012', kunnen we het kennelijk ook nog hebben over de vraag of deze datum wel of niet klopt.
 
En zo kwam er in 2006 een proefschrift van de Berlijnse archeoloog Andreas Fuls met 2220 als einddatum, dat drie jaar later werd verwerkt in een artikel van Maarten Keulemans, die dit artikel hoogstwaarschijnlijk (en niet onbelangrijk) baseerde op een zeer gedegen en uitgebreid artikel uit 2008 van Rob Nanninga in het blad Skepsis, zonder overigens (en dat vind ik niet netjes) deze bron te noemen. Nanninga deed uitgebreid onderzoek naar de bevindingen van Fuls, en hoewel ik het niet helemaal met Nanninga eens ben, waardeer ik zijn naspeurwerk en daarmee het feit dat hij een eigen tegengeluid durft te laten horen. Keulemans is een oud collega van Nanninga, heb ik begrepen, en op de hoogte van het Skepsis artikel, en het werd zijn verhaal dat in 2009 via de Telegraaf wereldnieuws werd in Nederland. Volgt u me nog? Leuk he, wetenschap? Of: leuk he, journalistiek?
O ja, ik vergeet nog de Vlaamse wetenschapper dr. Antoon Leon Vollemaere te noemen, die al in 1990 met weer een andere einddatum aan kwam zetten, en dit nog steeds vurig verdedigt. Volgens hem kan de kalender wel eens vijf eeuwen geleden al zijn afgelopen...

(afbeelding © Remco van der Staay / www.staayart.nl)

Voor de inhoud van het werk van Nanninga en Fuls, kijk op www.skepsis.nl of op www.skepsis.nl/mayakalender-2012.html en op de website van Andreas Fuls. Vergeet daarna ook niet te kijken naar artikelen en reacties over en op dit onderwerp op www.grenswetenschap.nl of op www.niburu.nl.
Lees en oordeel zelf.


Maar volgens mij wordt bij al dit (mannelijke) wetenschappelijke geweld het belangrijkste over het hoofd gezien:
 
• De Maya's hebben de meest exacte kalenders ooit op aarde gemaakt, waarvan sommigen tot miljarden jaren terug liepen. Hoe kwamen zij zonder computers aan deze kennis?
• Niet alleen de Maya's, maar ook de Maori's uit Nieuw Zeeland, de Zulu's uit Zuid Afrika, de Amazone indianen en de Inca's uit Zuid Amerika, de Hopi's uit Noord Amerika, en de oude Egyptenaren, kennen al eeuwen 21-12-2012 als een einddatum van een grote tijdcyclus. Hoe kan het dat zulke geografisch uiteenlopende volkeren tot dezelfde datum kwamen?
• Moeder Aarde bevindt zich momenteel in een ongekend groot transformatieproces, ondanks of juist vanwege de 'wetenschap'. Wat zijn bijvoorbeeld de antwoorden van de wetenschap op onze klimaatsveranderingen of de economische en monetaire crisis?
• 2012 is niet slechts een jaartal, maar een alarmbel, een signaal om wakker te worden en onze planeet te transformeren naar een hemel op aarde, voordat ze is uitgeput en vergiftigd door toedoen van de hebzucht, angst en het onwetende materialisme van de mens. Wat is jouw antwoord hierop?
• De winterzonnewende van 2012 (21-12-2012) markeert wel degelijk een uitzonderlijk astronomisch punt: de 'laagste stand' van de zon in het hart van de melkweg binnen de precessie cyclus van bijna 26.000 jaar. De vorige keer op dit punt stierf de neanderthaler uit, die hier al miljoenen jaren was, en bleef de Homo sapiens over, de mens die in periode daarna het aangezicht van deze planeet overnam en compleet veranderde. Wat gaat de mens nu doen?
Wat ga jij doen? Wat wil jij scheppen als medeschepper aan de schepping?
 
Peter Toonen
www.natuurlijketijd.nl